MiNDFULLNESS

Guide til de gode rammer, når man skal ”lytte”
Det kan være, at du har mediteret i perioder og endnu ikke fået fastlagt en fast rutine. Så er du ikke den eneste. Mange erfarer, at mindfulness har en positiv effekt på deres privat- og arbejdsliv og trods det, har de vanskeligt ved at finde tid og motivation i hverdagen. Det handler om at opbygge en vane. Lige som alle andre vaner kræver det tid og motivation. Andre vaner som at børste tænder og gå i bad kræver ikke nogen stor indsats, når de først er godt etablerede.

Et fast tidspunkt
Det kan være en fordel at have et fast tidspunkt, hvor du mediterer. Vælg det tidspunkt på dagen, der passer dig bedst. Det kan være om morgenen, når du lige er stået op. Hvis der er andre i hjemmet, så stå så tidligt op, at du er alene, og der er ro i hjemmet. Det kan også være i din frokostpause, om aftenen, eller når du er kommet hjem fra arbejde. Det kan være en fordel, at du vælger det samme tidspunkt hver gang.

Et fast sted
Det kan være en fordel at vælge et fast sted, hvor du mediterer hver gang. At have besluttet et fast sted hver gang giver også en beslutning mindre, inden du skal i gang. Vælg et rum, hvor du kan være uforstyrret. Brug en hvilken som helst stol, hvor du føler dig godt til rette. Du kan også sidde på en pude, tæppe eller lægge dig på gulvet på et behageligt underlag.
Du behøver ikke skabe de perfekte rammer for øvelsen. Stedet er ikke det vigtigste. Det vigtigste er, at det er samme sted og tidspunkt hver gang, så du ikke også skal beslutte det på forhånd.

Vær tilstede
Hvis du oplever, at du er irriteret, trist eller andet, som du ikke kan slippe, så prøv at være med følelsen. Følelser skal have plads. De skal have lov at være der, præcis som de er.

Følelser, der ikke må være der, har det med pludselig at fylde mere. Og følelser, der bliver set, mærket og accepteret, vil fylde mindre og på en mere balanceret måde. Prøv, om du kan lade følelsen være tilstede uden at skubbe den væk eller forsøge at ændre på den. Læg alene mærke til, at den er der, præcis som den er. Og gå så i gang med øvelsen.

Du kan også prøve at flytte dit fokus. Rejs dig op, tramp i gulvet, bevæg armene, ryst kroppen osv. Ikke for at fjerne følelsen. Men for at mobilisere kroppen, komme tilstede i kroppen for så at finde ro i følelserne til at gå i gang med øvelsen.